Kako izračunati vrednosti Z v Excelu: 5 korakov (s slikami)

Kazalo:

Kako izračunati vrednosti Z v Excelu: 5 korakov (s slikami)
Kako izračunati vrednosti Z v Excelu: 5 korakov (s slikami)

Video: Kako izračunati vrednosti Z v Excelu: 5 korakov (s slikami)

Video: Kako izračunati vrednosti Z v Excelu: 5 korakov (s slikami)
Video: НЕ ВЫБРОСИЛА СТАРЫЙ ТЮЛЬ И ХОРОШО СЭКОНОМИЛА СЕМЕЙНЫЙ БЮДЖЕТ! 4 КРУТЫЕ ИДЕИ ИЗ ТЮЛЯ! 2024, Maj
Anonim

Ta wikiHow vas uči, kako izračunati vrednosti Z v programu Microsoft Excel. V statistiki je vrednost Z število standardnih odstopanj podatkovnih točk na standardni krivulji porazdelitve v celotnem nizu podatkov. Za izračun vrednosti Z morate poznati povprečje (μ) in standardni odklon (σ) nabora podatkov. Formula za izračun vrednosti Z je (x – μ)/σ, ko iz podatkovnega niza izberete x podatkovnih točk.

Korak

Izračunajte oceno Z v Excelu 1. korak
Izračunajte oceno Z v Excelu 1. korak

Korak 1. Odprite podatke v programu Microsoft Excel

To je aplikacija, ki ima pred mizo zeleno ikono lista z "X". Odprite datoteko Excel z naborom podatkov, za katerega želite poiskati vrednost Z, ali vnesite podatke v stolpec v novem, praznem Excelovem dokumentu.

Izračunajte oceno Z v Excelu 2. korak
Izračunajte oceno Z v Excelu 2. korak

Korak 2. V prazno celico vnesite povprečno formulo

Če so vse podatkovne točke zabeležene v preglednici Excel, lahko povprečno vrednost izračunate s formulo = POVPREČNO ("obseg celic") na praznih celicah, pri čemer "obseg celic" zamenjate z nizom celic, ki vsebujejo točke. podatkov.

Na primer, če so podatkovne točke v celicah A2 do A11 in želite izračunati povprečno vrednost v celici D2, morate izbrati celico D2 in vnesti = POVPREČNO (A2: A11)

Izračunajte oceno Z v Excelu 3. korak
Izračunajte oceno Z v Excelu 3. korak

Korak 3. V prazne celice vnesite formulo standardnega odstopanja

Za podatkovne točke, posnete v preglednici Excel, lahko izračunate njihovo standardno odstopanje s formulo = STDEV ("obseg celic") na prazni celici, pri čemer "obseg celic" zamenjate z istim nizom celic, ki vsebuje vse vaše podatkovne točke.

  • Na primer, če so vaše podatkovne točke navedene v celicah A2 do A11 in želite izračunati standardni odklon v celici D4, izberite celico D4 in vnesite = STDEV (A2: A11).
  • V nekaterih različicah programa Microsoft Excel morate namesto = STDEV vnesti = STDEVA ali = STDEVAP.
Izračunajte oceno Z v Excelu 4. korak
Izračunajte oceno Z v Excelu 4. korak

Korak 4. Poiščite vrednost Z podatkovne točke

V prazno celico poleg celice, ki vsebuje podatkovno točko, katere vrednost Z želite poiskati, vnesite formulo = (podatkovna točka - $ povprečje)/$ standardni odmik, pri čemer "podatkovno točko" zamenjate s celico podatkovne točke in "povprečno" vrednost "(povprečje) in" standardni odklon "z absolutnimi lokacijami celic (znak dolarja pred črkami in številkami v celici pomeni, da bo vrednost ostala konstantna, če uporabite to formulo na drugem mestu).

V našem primeru, če želite v stolpcu poleg nje poiskati vrednost Z celice A2, morate izbrati celico B2 in vnesti formulo = (A2- $ D $ 2)/$ D $ 4. Znak za dolar pred črkami in številkami zagotavlja, da se lokacija celice ne bo spremenila, tudi če uporabite formulo za druge celice

Izračunajte oceno Z v Excelu 5. korak
Izračunajte oceno Z v Excelu 5. korak

Korak 5. Formulo uporabite za vsako podatkovno točko v tabeli

Ko najdete vrednost Z za prvo podatkovno točko, lahko uporabite isto formulo za preostali del seznama, tako da jo povlečete po preostalih stolpcih. Samo kliknite celico z vrednostjo Z, ki ste jo pravkar ustvarili, nato kliknite in povlecite zeleni kvadrat v spodnjem desnem kotu celice na dno stolpca. To bo povzročilo, da se formula uporabi na preostalem seznamu in ustvari vrednost Z za vsako podatkovno točko na seznamu.

Priporočena: